Rezultatele concursului

In jos

Rezultatele concursului

Mesaj Scris de Nita Ionut Laurentiu 10D la data de Mier Iun 06, 2012 11:27 pm

1. Din păcate, o asemenea metodă minunată nu este altceva decât fantezie. În primul rând, înălțându-ne în aer, nu părăsim încă globul pământesc; rămânem legați în continuare de învelișul lui gazos, plutim în atmosfera lui, care participă și ea la rotirea Pământului în jurul axei sale. Aerul (mai corect, straturile lui inferioare mai dense) se rotește împreună cu Pământul, antrenând tot ce se află în el: nori, aeroplane, păsări, insecte etc. Dacă aerul n-ar participa la rotirea globului terestru în jurul axei sale, atunci pe Pământ am simți în permanență un vânt atât de puternic, încât în comparație cu el și cel mai îngrozitor uragan ni s-ar părea o briză ușoară (Viteza uraganului atinge 40m/s, adică 144km/h. Globul terestru însă ne-ar transporta prin aer cu o viteza aproximativă de 230m/s, adică 828km/h).
Într-adevăr, nu are nicio importanță dacă stăm noi pe loc și aerul care ne înconjoară este în mișcare sau, dimpotrivă, aerul este imobil, iar noi ne deplasăm în el; în ambele cazuri, simțim un vânt la fel de puternic. Motociclistul care gonește cu viteză simte un vânt puternic chiar dacă, de fapt, nu adie nici cea mai ușoară briză. Dar asta nu e totul. În al doilea rând, chiar dacă ne-am putea înălța în straturile superioare ale atmosferei, sau chiar dacă Pământul nu ar fi înconjurat de loc de aer, nici atunci nu am reuși să recurgem la acest mijloc ieftin de călătorie pe care ni-l oferea fantezia scriitorului francez. Căci, desprinzându-ne de suprafața Pământului, care-și efectuează mișcarea de rotație, continuăm să ne mișcăm datorită inerției cu aceeași viteză, viteza cu care se deplasează sub noi Pământul. Și, atunci când am reuși să coborâm, ne-am afla în același loc din care ne-am desprins, tot așa cum, făcând o săritură în sus, într-un vagon în mișcare, coborâm în același loc

2. Când domnul Fotheringay oprise rotația globului pământesc, nu prevăzuse ce se va întâmpla cu mărunțișurile care se află pe suprafața Pământului. și Pământul se rotește atât de repede, încât un punct de pe suprafața sa la Ecuator se mișcă cu o viteză de peste o mie de mile pe oră, iar la latitudinea noastră, cu o viteza mai mare decât jumătate din această viteză. Așa că satul, domnul Maydig și domnul Fotheringay și tot restul fuseseră proiectați violent înainte cu aproape 9 mile pe secundă, adică o viteză mult mai mare decât dacă am fi țâșnit dintr-un tun, și fiecare ființă omenească, fiecare viețuitoare, fiecare casă și fiecare copac - toată lumea așa cum o cunoaștem noi - fusese aruncată înainte cu aceeași viteză uriașă, zdrobită și complet distrusă.

3. Misiva dumneavoastră își greșește adresa deși casa și grădina se aflau chiar sub avion. Dacă i-ați fi urmărit căderea din avion, ați fi observat un fenomen curios: greutatea coboară, dar în ace1ași timp continuă să rămână sub avion, lunecând de parcă ar fi legată cu un fir invizibil de acesta. Când greutatea atinge pământul, ea se va afla într-un loc cu mult în fața celui vizat.
Aici se manifestă legea inerției care împiedică folosirea metodei ispititoare sugerate de Bergerac amatorilor de călătorii. Atâta timp cât obiectul s-a aflat în avion, el s-a mișcat împreună cu acesta. Apoi l-ați lansat. Când însă s-a desprins de avion și a început să cadă, obiectul nu și-a pierdut viteza inițială, ci continuă totodată și mișcarea în direcția anterioară căderii. Ambele mișcări, cea verticală și cea orizontală se combină și, în final, obiectul are o traiectorie de coborâre curbă, rămânând tot timpul sub avion (desigur, dacă avionul nu-și schimbă direcția sau viteza de zbor). Obiectul nostru zboară de fapt ca un corp aruncat în direcție orizontală, de exemplu că un glonț lansat dintr-o armă a cărei țeavă a avut direcția orizontală: glonțul descrie o curbă al cărei capăt se sprijină pe Pământ.
De observat că toate cele spuse aici ar fi întru totul exacte dacă nu ar exista rezistența aerului. De fapt, această rezistență frânează atât mișcarea verticală, cât și pe cea orizontală a obiectului; de aceea obiectul nu rămâne tot timpul chiar sub avion, ci puțin în urma acestuia.
În concluzie, un obiect lansat dintr-un avion în timpul zborului nu cade vertical, ci are traiectoria curbă.

4. Veți intra tot atât de liniștit ca și când vagonul ar fi nemișcat. Când atât dumneavoastră, cât și trenul vă deplasați în aceeași direcție, cu viteze egale, atunci trenul se află față de dumneavoastră în repaus total. Este drept că roțile se învârtesc, dar vi se pare că ele se învârtesc pe loc. Riguros vorbind, toate obiectele pe care le considerăm nemișcate în mod obinuit, de exemplu un tren care staționează în fața gării, se mișcă împreună cu noi în jurul axei globului pământesc și în jurul Soarelui; practic însă putem să nu ținem seama de această mișcare, pentru că ea nu ne deranjează cu nimic. Prin urmare, este pe deplin imaginabil să considerăm că un tren, trecând prin dreptul gărilor, debarcă și ia pasageri din mers, fără a încetini măcar. Dispozitive de acest gen se folosesc uneori la expoziții pentru a permite publicului să vizioneze rapid și comod exponatele împrăștiate pe o suprafață mare. Punctele terminus ale terenului pe care este organizată expoziția sunt legate între ele printr-o cale ferată care are înfățișarea unei benzi fără sfârșit; pasagerii pot intra în vagoane în orice loc și în orice moment și le pot părăsi din mers.

Nr.rasp.corecte Numele elevului
4 Balici Nicolae 10 C
2 Ion Alexandru 10 F
2 Stanciu Alexandru- X F
2 Nita Ionut Laurentiu 9D
1 Plesa Cristian 10A
1 Merisan Ionut 10C
1 Istoc Grosu Andreea 10E
1 Ciltea Madalin 10E
1 Vasiloiu Iuliana 10 E
1 Marcu Andrei 10F
1 Nicolae Alexandru 10F
1 Guta George clasa 10 F
1 Dinu Raluca X-F
1 Vasile Marian 10F
1 Matei Nicolae clasa a x F
1 Grosu Adriana 10F
1 Neagu Georgiana 10 F
1 Madalina Novac 9C
1 Stanculescu Mihai 9D

Nita Ionut Laurentiu 10D

Mesaje : 2
Data de inscriere : 17/05/2012
Varsta : 22
Localizare : Popesti Leordeni

Vezi profilul utilizatorului http://www.descarcmajoc.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum